Revolucija na področju zdravja medeničnega dna


Low Pressure Fitnes je v nekaj letih prinesel preobrat na področju zdravljenja, treninga in rehabilitacije medeničnega dna.



Tradicionalno se v praksi uporablja mišična kontrakcija (zavestni stisk mišic) kot trening mišic medeničnega dna (MMD). To so Keglove vaje. Namen je okrepiti MMD z aktivnim podpornim sistemom (mišicami). Več znanstvenih raziskav tudi podpira Keglove vaje kot konzervativno zdravljenjenje disfunkcije medeničnega dna, ki se npr. kaže v urinski inkontinenci (nenadzorovano uhajanje urina). Kakorkoli, potrebno je upoštevati tudi pasivni podporni sistem medeničnega dna, ki ga sestavlja fascija oz. vezivno tkivo. Potrebno je namreč doseči optimalno ravnovesje vseh tkiv (mišic in fascije) ter elastičnost medeničnih struktur. Ti faktorji zagotovljajo in ohranjajo medenično dno zdravo in funkcionalno.


Low Pressure Fitness je lahko uporabno orodje za izboljšanje obeh, aktivnega in pasivnega podpornega sistema. Ta program zlahka vključimo v različne pristope, ki so prilagojeni posamezniku.


Kako LPF deluje:
Trebušni steznik ali cilinder tvorijo. trebušna prepona (na vrhu), medenično dno (na dnu), trebušne mišice (spredaj in ob strani) ter ledvene mišice (zadaj). Vse morajo delovati skladno, da lahko ustvarijo stabilnost hrbtenice in omogočajo pravilno mehaniko dihanja. Neravnovesje ali povišan tonus na kateremkoli delčku ima opazen nasproten vpliv na nekem drugem delčku “cilindra”. Iz tega razloga mednično dno deluje v koordinaciji in skladno z dihanjem. To pomeni, da ponovno učenje pravilnih dihalnih vzorcev izboljša učinkovitost trebušnih mišic pri stabilizaciji ter obenem poveča funkcionalnost medeničnega dna.

LPF je trening dihanja in pravilne telesne drže, ki vzpostavi nazaj dihalno funkcijo preko specifičnih dihalnih vaj, medtem ko ponovno uravnovesi mišice, ki skrbijo za pravilno telesno držo.

Nekatere vaje se izvajajo v povezavi s posebnim dihalnim manevrom, ki ustvari trebušni vakum in dvigne prsni koš. Pri tem se trebušna prepona dvigne in za seboj povleče medenične organe in vezivno tkivo. Ta manever zmanjša pritisk na medenično dno in dvigne vaginalno vezivno tkivo navzgor. Obenem tudi poveča prekrvavitev medeničnega predela. Vse to pripomore k boljši mobilnosti medeničnega predela in vsesplošni boljši prilagoditvi telesa.

Po raziskavah 30% žensk, ki imajo neko obliko disfunkcije v mednici niso zmožne zavestno stisniti MMD. Po drugi strani so z nedavno študijo dokazali, da tehnika LPF pomaga pri lokalni propriorecepciji (zavedanju in kontroli) medeničnega dna.

Na posnetku je prikazana razlika v največji moči MMD ko pacientka najprej izvede le zavestni stisk mišic t.i. Keglovo vajo, v naslednji ponovitvi pa istočasno izvede hipopresivni manever in stisk mišic. Razlika v moči je očitna.




Zato je kombinacija obeh metod odličen način za izboljšanje propriorecepcije in moči mišic medeničnega dna, medtem ko celotna struktura medeničnega dna dvignjena.


Na kratko. Ohranjanje dobrega ravnovesja med fascialnim vezivnim tkivom in miščnimi komponentami pomaga preprečiti/pozdraviti nepravilnosti v delovanju medeničnega dna.


Prevedeno po člankuDr. Tamara Rai.