Diagnalni razteg (progresivni razteg pod obremenitvijo) - Ido Portal


Diagonalni razteg po navodilih Ida Portal. Ido Portal pravi Diagonalnemu raztegu kraljica (drugi najbolj pomemben) v razteznih vajah za celotno telo. (Glavnega in po njegovem mnenju najbolj pomembnega raztega zaenkrat še ni javno razkril).

 
Foto: Ido Portal. Vir


Prednosti raztega:
1. Je pod OBREMENITVIJO. Dober razteg ni zgolj razteg, temveč razvija jakost v skrajnih mejah gibljivosti, je varen in učinkovit. (Največji omejitveni faktor pri mobilnosti ni mišična plastičnost, temveč je mobilnost uravnavana preko centralnega živčnega sistema (CŽS)).
2. Je PROGRESIVEN. Stopnje raztega so:
A. Upognjeno prednje koleno (na sliki je iztegnjeno) in dotik roke na zadnji strani kolena.
B. Upognjeno prednje koleno  in dotik roke na sredini meč.
C. Upognjeno prednje koleno  in dotik roke na peti. 
D, E, F enako stopnjevanje težavnosti, le z iztegnjeno prednjo nogo.
3. Je NESTABILEN in zahteva aktivno vzdrževanje ravnotežja v položaj - podobno kot so zahteve v realnem življenju pri skrajnih obsegih giba. 


5 korakov za izvedbo raztega:
A: Stoj z obema petama skupaj in prsti obrnjenimi navzven, tako da tvorijo kot 90 stopinj (45 stopinj od osrednje linije na vsaki strani). 

B: Poravnaj prste desne noge za levo peto in drsi nazaj na zamišljeni črti, ki poteka iz leve pete. Prideš do položaja za izpadni korak s prednjim stopalom obrnjenim navzven (45 stopinj) in zadaj z dvignjeno peto s težo na prstih. Zadnje stopalo ni več rotirano, temveč v poravnavi z središčno linijo (glej sliko)

C: Desno dlan položi na srce in sprosti komolec.

D: Z levo dlanjo sežeš nazaj proti želenemu cilju (koleno, meča ali peta). Upogni se nazaj in rotiraj, vendar se ne upogni navzdol da bi dosegel cilj.

Opcija 1: E: Zadrži 30 do 60 sekund. Ne obupaj, če dobiš zgodnje znake Parkinsove bolezni (beri: se treseš). Nadaljuj in izvedi 3 do 5 setov z izmenjavo nog.



Opcija 2: Izvedi 3 do 5 setov dnevno (3 do 6 krat v tednu) po 10 do 20 ponovitev. Pri zadnji ponovitvi zadržimo položaj le za 10 do 20 sekund.
(Dopolnitev iz ponovne objave 2014) 

Dodatni komentarji s strani Ida Portala:

V uporabi sta obe metodi. Druga metoda je prilagojena zahodni kulturi. Je nekoliko lažja a kljub temu učinkovita.

Pri vaji ne iščemo »odpiranja« temveč krepitev v novih obsegih giba, kar se ne pokaže s takojšnjo povečano gibljivostjo. Ljudje postanejo zasvojeni s takojšnimi rezultati, ki jih dosežemo kadar manipuliramo CŽS. Vendar to ni tisto pravo. Obstaja precej tehnik, s katerimi dosežemo takojšno povečanje obsega giba, vendar čez eno leto ne boste nič boljši v kvaliteti gibanja. Kar se najpogosteje vidi na tržišču so ti hitri triki. Ne iščite tega, temveč se osredotočite na veliko sliko in na napredek na dolgi rok za pridobitev prave mobilnosti.


P.S: Pazljivo, če se pojavi bolečina v kolenu. Preden bi nadaljevali z vajami rešite ta problem z ustrezno gibalno terapijo. 

P.S: Začnite raje z izvajanjem lažjih variant, čeprav se vam zdi, da ste sposobni težjih. Napredujte počasi, postopoma in varno.