Špinačna tortilija


Tortilije so priljubljena jed tudi pri nas. Dobimo jih že narejene v večjih supermarketih in vse kar še moramo narediti je, da uporabimo domišljijo in jih napolnimo. Toda zakaj jih ne bi naredili sami. Recept je preprost, obenem pa imamo večji nadzor nad tem kar zaužijemo - brez nepotrebnih dodatkov za ohranjanje svežine. 

Da bo recept še bližje "zdravemu" uporabimo polnozrnato ali pirino moko in jih začinimo s špinačo/blitvo.


Recept za špinačne tortilije sem našla tule.

Potrebujete:
 - 250 g sveže špinače ali blitve (lahko tudi zmrznjena špinača)
-  malo vode
-  2 skodelici moke (lahko tudi polnozrnata ali pirina)
- sol
- poper po želji
- 1/4 skodelice (olivnega) olja

Teh količin se ni potrebno striktno držati, so bolj kot okvir - no vsaj pri meni je tako :) Sama sem dodala tudi žličko sode bikarbone,  izpustila pa sem poper. 

Postopek:
Na majhni količini vode dušite špinačo ali blitvo, ravno toliko da postane mehka (par minutk). Jo poberete iz posode in jo zmiksate. Vodo v kateri se je špinača kuhala ne zavrzite. 

Blitvo operemo, odstranimo debelejša bela stebla, dušimo v manjši količini vode, zmiksamo.


V skledi zmešaj moko. sol, poper in olje in (sodo bikarbono). Dodaj zmiksano špinačo. Pomešaj  s kuholnico ali žlico. Dodaj še vodo v kateri se je kuhala špinača.  Mešaj in gneti ter dodaj moko ali vodo po potrebi - dobiš gladko testo. Testo naj počiva vsaj 10 minut.

Priprava testa za špinačne tortilije.


Iz testa narediš majhne kepice. Količina  v receptu naj bi zadostovala za 8 kepic. Kepice zvaljaš, tako da so tanke in okrogle. Izognite se pretiranemu mokanju testa med valjanjem. Tortilije spečete na vroči ponvi BREZ olja. Popečete na vsaki strani kakšno minuto, tako da vidite mehurčke. 

Tortilije pečemo kot palačinke, vendar brez olja.

Če se pečejo predolgo postanejo malo trše. Tortilije so kot kruh, zato bodo z lahkoto zdržale tudi do naslednjega dne, mogoče celo več - če vam uspe. Pokrijte jih s folijo. 


DOBER TEK!   :)