Nekaj za na vafelj namazat (brez E-jev in poceni).

Pred dvema letoma, ko sem imela močno voljo spremenit jedilnik, sem se med drugim odločila, da bojkotiram kruh in ga nadomestim z vaflji. Teh nisem nikoli prej jedla in nisem vedela kaj naj z njimi počnem in kaj naj nanje naložim. Sirni namaz, suho meso in sir nekako ni šlo več v sklop novega prehranjevanja. Potrebno je bilo najti zdravo alternativo. Po ideje sem odšla v trgovino z zdravo prehrano - ker tam je ja vse zdravo in ne bo kakšnih pomot. Kupila sem par namazev v majhnih lončkih z različnimi okusi. Izkazali so se. Problem pri zdravi prehrani pa je velikokrat cena. Začela sem razmišljat kako bi to naredila sama. Sestavine namreč niso nič posebnega. Sčasoma sem ugotovila, da je zadeva preprosta in ta recept še vedno uporabljam.




Vsi namazi so imeli za osnovo sončnična semena, zato jih ima tudi moj domači namaz. Glavne sestavine namaza so sončnična semena, sol in domače ekstra deviško olivno olje. Lahko se uporabi navadno olivno olje, ampak ker tukaj olja ne grejemo ali kakorkoli predelujemo mislim, da se splača vložiti v dobro olje, ki ima v sebi še svoje kvalitete. Poleg tega ima boljši okus. Aha še to, tu na Primorskem so me naučili, da kvalitetn olivno olje ni zeleno ampak bolj rumenkasto. 

Pravo olivno olje je rumenkasto-zelene barve.


Recept in postopek:

Vsuješ sončnična semena v neko plastično posodo in jih namočiš za nekaj ur. Ponavadi zvečer namočim in zjutraj odcedim.
Sončnice pred in po namakanju. Tale doza semen je prišla za dva slaba mala lončka za 150 g.

Odcejena semena soliš po okusu (uporabljam kameno sol, lahko je tudi navadna) in vliješ malo olivnega olja. Zmiksaš s paličnim mešalnikom. Nastati  mora mazljiva paštetka, če ni, dodaš olje. 

Vse skupaj s paličnim mešalnikom zmiksaš v mazljivo maso.


To je osnova, ki se jo poljubno nadgrajuje. V moj namaz pride obvezno še čemaž. Po okusu lahko dodaš različne začimbe, popražene bučke, surovo ali popraženo čebulo (odvisno kateri okus ti je bolj všeč), limono in tako dalje.

Danes sem imela navdih in dodala še svež ingver in kurkumo. O užitnosti te novosti na žalost še ne morem poročati.

Namaz shraniš v hladilniku in je dober vsaj en teden. 

Zapakiraš v manjše lončke in shraniš v hladilniku.
Zame nepogrešljiv je tahini (namaz iz sezamovih semen). Ponavadi ga namažem na vafelj pod moj domači namaz. Da se ne komplicira, se ga lahko že v štartu zmeša v maso. Tahini ima specifičen okus in mi sprva ni bil všeč, sedaj mi nekaj manjka, če ga nimam. Lahko se ga sicer naredi doma, ampak sama ga raje kar kupim. Imajo ga v velikih supermarketih ali trgovinah z zdravo prehrano. 

Tega rdečega in mislim,  da še prvega se dobi v veleblagovnicah.


Čez namaz na vaflju paše naribana  surova zelenjava. Pri meni je to ponavadi korenček. Mislim, da v življenju nisem pojedla toliko korenčka kot ga sedaj v enem letu. ;) Včasih naribam tudi rdečo peso (mora bit mali gomolj), redkvico, kolerabo....

Skoraj pripravljeno. :) Okus izboljša še malo naribanega ovčjega ali kozjega sira.


To je to, upam, da ti bo všeč, če boš poskusil-a in ne boj se lastne domišljije pri ustvarjanju svojega edinstvenega namaza za na vaflje. :)

Če slučajno iznajdeš super kombinacijo začimb in dodatkov, prosim deli z nami  recept pod komentarji.