Ko zadiši po domačem kruhu..

Vem, da sem v prejšnem blogu pisala o tem, da se kruha čim bolj izogibam. In se ga, ga pa vseeno spečem za fanta. :) Zadeva je nadvse preprosta in hitra,  poleg tega vem kaj sem vmešala v kruh. Vem, da v njem  ni dodanih barvil in raznih umetnih dodatkov, ki dosežejo, da je kruh črn a obenem mehek. Ni logično! 






POTREBUJEŠ:

- pol kile moke (polnozrnate pšenične ali pirine)
- približno 100 g ržene moke (nikoli ne tehtam ampak vsujem po občutku) -  ki je bolj za okus in ni nujna sestavina (lahko je tudi katera druga).
- žlička sode bikarbone
- žlička soli
- olivno olje
- mešana semena (za polnozrnat kruh)


POSTOPEK:

V plastično posodo vsuješ obe vrsti moke, dodaš žličko sode bikarbone in soli. Vse skupaj zmešaš.  Sodo bikarbono dodajam ker je, prvič zelo praktična (ne potrebuje vzhajanja), drugič pa ker se izogibam kvasu. Kvas namreč napihuje in ja..napihnjen trebušček je lahko tudi posledica preobilice kruha in drugih kvašenih izdelkov. Nimajo fantje, ki popijejo veliko piva, zastonj tako zaobljenega trebuščka. 

Na približno pol kile moke gre žlička sode bikarbone (ta velika slika) in žlička soli. Vse skupaj zmešaš.


Aha, še namig glede sode bikarbone. Kupi jo v pol-kilski embalaži (imajo jo v Eurospinu) in ne v tistih malih vrečkicah, ki so 10x dražje. 

Dodaš malo olivnega olja za bolj rahlo testo.
Dvakrat zaokrožiš z olivnim oljem.
Počasi dodajaj vodo in mešaj z žličko, ki ima dolg ročaj (je najbolj praktična v tem primeru).  Mešaj in po malem dodajaj vodo dokler se ne naredijo nekakšni žganci, ki ne smejo biti žoftni.
Do te stopnje si še nismo mazali rok.
Umij roke in pogumno zagrabi testo in ga zgneti v posodi. Če se preveč poca, dodaj še malo moke, če je še preveč moke v prahu naokoli, dodaj malenkost vode. Na koncu mora priti izpod tvojih rok gladka masa, ki zgleda nekako takole:
Ko dobiš primerno teksturo testa, lahko po želji dodaš semena in jih vgneteš v testo za polnozrnat kruh.
Ker kruh ni preveč elastičen in se malo bolj drobi kot kupljen, je dosti lažje, če se naredi majhne štručke, ki se jih potem lomi.

Žlička je še vedno aktualna. Z ročajem "zarežeš" do dna, da se potem lepo lomi.
Sledi peka na približo 180 stopinj Celzija za približno 30 min. Včasih tudi več, odvisno kako velike štručke narediš. Ali je kruh pečen preveriš tako, da ga vzameš iz pečice, obrneš enega in ga lopneš. Če lepo zadoni je pečen. 

Ko se dovolj zverziraš v doziranju in gnetenju,  lahko prižgeš pečico tik preden začneš s pripravo testa.

Sveže pečen kruh zavij v servet iz blaga in ga daj v vrečko ali pa na mizo, če imate ravno zajtrk.

Dober tek!