Čičerikin zdravi "snack"

Čičerika spada med stročnice.  Bogata je z vitamini B, ki so pomembni pri presnovi beljakovin in tudi maščob.  Posebej veliko vsebuje folne kisline (B9). Pomanjkanje le te vodi v slabokrvnost, posledično utrujenost in občutek, da si brez energije. Bogata je tudi na področju mineralov. Vsebuje Kalij, Magnezij, Železo, Baker, Mangan, Selen itd. Skratka vredna uporabe. Škoda le, da se v splošnem malokrat pojavi na jedilniku. Priznam, da je tudi meni kar nekaj mesecev počivala nekje v kotičku omare in potrpežljivo čakala svoj čas. Par dni nazaj sem prvič pripravila tale snack in dobila dodatno naročilo. :)

Če si tudi ti želiš pripraviti nekaj za grickat in da bo poleg tega še zdravo beri dalje.


Čičeriko se lahko kupi že kuhano v konzervi ali pa suho v vrečki. Meni je ljubša kar suha, ker si jo lahko skuham po svoje. 

KUHANJE ČIČERIKE

Čičeriki pri kuhanju naraste volumen za pribilžno 2x. Skuham jo tako, da jo dam v vodo in zavrem. Če vidim, da je vode premalo, jo dodam in ponovno zavrem. Ugasnem plin in počakam da se sama namoči (najbolje čez noč). Dolgotrajno kuhanje se mi res ne zdi potrebno.
Kuhanje oz. namakanje čičerike


Zjutraj je ravno prav namočena in še vedno malce hrustljava - ni razkuhana, kar mi je osebno ljubše.

Nato jo odcedim. Odcejena se lahko shrani v hladilniku in drži kar nekaj časa (preverjeno za dober teden). 

Za pripravo snacka, sem dala na ponev malce olivnega olja (lahko tudi kokosovo maslo), vsula čičeriko in mešala, da se ni zažgala. Mešaš približno 10 min (sem pozabila štopat) oz toliko časa, da se naredi na njej hrustljava skorjica.
Malo olja, čičerika in mešaj!


Pečeno čičeriko streseš v posodico in po želji soliš. S soljo ni za pretiravat, saj jo že tako zaužijemo 10x preveč na dan. Paše pa vseeno malce za okus. :)

Mešaj, mešaj, dokler ne dobi skorjice. Tole je bilo mogoče na malo prevelikem ognju.
Ta oblika čičerike mi je dosti boljša kot kuhana in zmečkana. Okus je malo oreškast in sladkast..težko opisat, najbolje je kar poskusit.

In to je to..ČISTO ENOSTAVNO. :)