SPS metoda

Metoda spiralne stabilizacije in mobilizacije (SPS) obnavlja naravno  gibanje, izgubljeno harmonijo
SPS začetniki
mišic in vzpostavlja pravilno podporo telesne drže
. Z vajami poravnamo hrbtenico v osrednji navpični osi in aktiviramo mišice, ki so med seboj spiralno povezane. Te spiralne verige zmorejo znotraj telesa ustvariti silo navzgor in s tem dvigniti telo. Ustvarijo se pogoji za regeneracijo in zdravljenje: hrbtenica se podaljša navzgor (trakcija), vretenca se razmaknejo, medvretenčne ploščice se dvignejo in omogočena je njihova hidracija, razbremenijo se tako veliki sklepi kot majhni sklepi med vretenci. Razmik med sklepi je pogoj za varno in učinkovito gibanje. 

Z vajami obnovimo mišično ravnovesje in izboljšamo telesno držo: krepimo oslabljene mišice in istočasno raztezamo ter sproščamo zakrčene in skrajšane mišice. 

Z raznolikostjo vaj in položajev aktiviramo mišice na različne načine, predvsem pa z izmenjavo aktivacije in sproščanja,  spodbujamo prekrvavitev in optimalno delovanje mišice. 


Gibanje nadzira centralni živčni sistem, zato je zavestno, na začetk počasno in kvalitetno gibanje ključno pri izvajanju vaj in uspehu na dolgi rok. 
spiralna stabilizacija
Telo aktivno, s pomočjo mišičnih verig razvije moč navzgor - t.i. trakcija hrbtenice.  

Osnovni pripomoček pri vadbi je posebno oblikovana elastika z več stopnjami težavnosti. Elastika omogoča gibanje proti nizkemu uporu, ki je potreben za aktivacijo stabilizacijskih mišičnih verig in aktivacijo globokih stabilizatorjev trupa.  Elastika predstavlja podaljšek mišičnih vlaken, ki aktivirajo  spiralo celega telesa. Vadba z elastiko omogoča krepitev in nežno raztezanje oz. naravno sproščanje mišic.  


ZA KOGA SPS PRIMERNA VADBA:

Vadba po metodi SPS je primerna praktično za vse, saj se prilagodi potrebam posameznika. Če se le da, se jo izvaja stoje (nekatere vaje kleče). Izjema so osebe, ki zaradi poškodb težko oz. ne morejo stati. V tem primeru jo izvajamo sede. 

Vadba je zelo uspešna in se posebej priporoča: 
  • osebam s kronično bolečino v križu,
  • osebam s poškodbami hrbtenice (hernia, ishias, spondilolisteza, spomdiloliza,...) in so že opravile pregled oz. terapije pri fizioterapevtu,
  • osebam s skoliozo v odrasli dobi, 
  • otrokom s skoliozo kot dodatna okrepitev mišic trupa za podporo drže med gibanjem poleg predpisane terapije zdravnika - ortopeda,
  • osebam, ki veliko časa v dnevu presedijo (sedeče delovno mesto),
  • osebam z oslabljenim ravnotežjem, koordinacijo in s težavo pri hoji (navadno starejši),
  • športnikom  - kot regeneracija in preventiva (ogrevanje, ohlajanje ali aktivni počitek) ...
KDAJ IN KOLIKO VADIMO:

Vadba ima regenerativne učinke (pri osebah, ki še nimajo hujših težav) kadar vadimo vsakodnevno vsaj deset minut. Priporočljiva je vadba po službi. Primerna tudi kot jutranja vadba.

Odlično se obnese kot ogrevanje in priprava telesa (mišic in živčnega sistema) na zahtevnejše treninge. Recimo pred vadbo za moč, pred tekom  itd.   

Za terapevtske učinke pri večjih težavah je priporočljiva vadba 2x do 3x dnevno po 5 do 10 min in kot opcija dodatna intenzivna enourna vadba dva do trikrat tedensko.

Učinki vadbe so vidni pri vsakodnevnem gibanju in počutju. Hoja in tek postaneta aktivnejša, učinkovitejša in sama po sebi terapevtska. Ugodno vpliva na bolečino v hrbtu, ramenih, vratu,  kolkih in kolenih. Položaj telesa je bolj pokončen, poravnan in stabilen, rame so bolj sproščene in roke bolj gibljive.  


  


Osnovne vaje v stoječem položaju.

Prikaz vaj v pol-klečečem položaju. 
 
Za začetek priporočamo individualne ure pri SPS terapevtu. 
 

Več o metodi na strani SPIRALNASTABILIZACIJA.SISMS - prvotno ime, ki pomeni Spiralna stabilizacija in mobilizacija hrbtenice (spine)  oz. SMišek System

SPS - novo ime, ki pomeni SPiralna Stabilizacija....

___________________________________________________________________

SPS elastika - nekaj osnov uporabe za začetnike