LPF metoda

LPF (Low Pressure Fitnes) - obnova medeničnega dna

Je inovativni posturalni (telesna drža) in respiratorni (dihalni) sistem treninga, ki izvira iz Španije. LPF združuje miofascialno raztezanje, hipopresivno ter neurodinamično vadbo. 

Je vadba, ki pripravi telo na težje napore ali pomaga pri  rehabilitaciji. 

PO PORODU (kmalu ali dolgo, dolgo po tem)

LPF se je predvsem izkazal pri populaciji z urinsko inkontinenco (po porodu in tudi še kasneje) in diastazo (razmak trebušnih mišic). Kombinacija aktivnega vzdrževanja dobre drže, ki razteza fascijo ter dihanja na način, ki razbremeni medenično dno, pomaga k vzpostavitvi ponovnega ravnovesja med globokimi mišicami trupa. To pomeni, da se preobremenjene mišice sprostijo, medtem ko ohlapne mišice pridobijo na tonusu. Le tako lahko skupaj optimalno funkcionirajo in podpirajo naše vsakodnevne in športne dejavnosti.

LPF pomaga tudi pri:
- slabi telesni drži
- napihnjenem trebuhu (zmanjša obseg pasu) 
- zdrsu medeničnih organov,
- hernijah oz. kilah 
- bolečinah v hrbtu.

ŠPORTNIKI IN REKREATIVCI

LPF je komplementarna vadba, ki olajša primarni trening posameznika. Naj bo to tek ali pa dvigovanje uteži. LPF trenira dihalne mišice, mobilizira in odpira prsni koš in optimizira dihanje. Pri aerobnih vadbah (tek, plavanje,...) so utrujene dihalne mišice velikokrat omejitveni dejavnik, saj sčasoma zahtevajo vedno več energije in kisika za svoje delovanje. Posledično omejijo pretok kisika v noge in ostale dele telesa, kar zaznamo kot utrujenost. 

Z vadbo se izboljša propriorecepcija (zaznavanje položaja telesa), kar omogoča lažje učenje tehnik pri različnih športih in nasplošno boljše zavedanje telesa med samimi aktivnostmi. 

Z neurodinamiko ter aktivnim delom rok ter ramenskega obroča stabiliziramo ramo in lopatice. To je še posebej pomembno pri športih in aktivnostih, kjer je komolec pogosto višje od rame (npr. plavanje, košarka...). 

Vaje so na začetku precej statične, z napredkom pa vedno bolj raznolike in dinamične. Tule je primer treh začetnih vaj, ki jih izvajata Piti in Tamara, ki metodo razvijata. POSEBNOST LPF: 
Osnovni temelji metode so:  optimalna telesna drža v različnih položajih, pravilno dihanje s celotnim prsnim košem in trebušno prepono in šele nato hiperpresiven dihalni manever. Gre za "lažen vdih" v času zadrževanja izdiha, ki odpira prsni koš, zmanjša tlak v prsnem košu, kar preko fascije (vezivnega tkiva) povleče celotne trebušne in medenične organe navzgor in tako razbremeni medenično dno in na dolgi rok izboljša tonus mišic medeničnega dna.
 
 
KAKO ZAČETI:

Ker je vsak posameznik drugačen, je na začetku potreben individualni pristop ali v paru. Tako se lahko vadba in hitrost napredka prilagodi.

Če vas zanima več in si želite preizkusiti učinke vadbe, pokličite 040 579 630 ali pišite na info@gibalnaterapija.si

POVEZAVE ZA VEČ INFORMACIJ O LPF:

uradna stran: www.lowpressurefitness.com

Spletna stran kanadske trenerke Triste Zinn z veliko koristnimi informacijami in zgodbami strank: https://coresetfitness.com/hypopressive-fitness/